Забележителни места в столицата на Естония

Първите данни за заселници в Естония сочат, за такива от над 5000 години. Тогава е бил издигната първата крепост в Талин. Тя се разполага на хълм Тоомпеа и съществува от 1050 година.

Талин се намира на стратегическо място между Европа, Русия и Скандинавската територия, а това обяснява и интересът му от много и различни народи. Въпреки това най-голям брой е този на датчаните, а те го окупират в 1219 година.

Поти един век по-късно, именно датчаните продават територията на Тевтонския орден. Талин се радва на богатства и благоприятно разположение, което му осигурява и стабилна защита. Около града имало и крепостна стена с над 70 кули, а това осигурявало стабилността и надеждността му.

В различни периоди Талин има различно управление. Така датчани, руснаци и шведи са властвали над териториите му. През XIX-ти век се развива и като пристанищен център. Век по-късно Талин приема статут на столица за Естония. Там се провеждат и летни олимпийски игри през 1980 г. в Москва, регата и други важни за разцвета на града събития, които обясняват и издигането на много нови и модерни сгради.

Град Талин в Естония се разделена на 2 части Стар град и Тоомпеа. Първоначално е заселван от руснаци и германци, а по-късно предимно от местни в Стария град.

Днес старата част на Талин е част ЮНЕСКО и е Световното културно наследство. Като такъв е обявен през 1997 година, въпреки бомбардировките по време на Втората световна война.

Днес в Талин, столицата на Естония могат да се видят готически стил на сгради. Такава е и постройката на църква „Свети Олаф“. Самата тя е смятана за най-голямата в света, поради игловидната конструкция, която има. Общата й височина достига 123 м. след направените реконструкции.

Старото име на Талин е Ревал, а с него страната е била известна повече от седем века.

Днес Талин привлича стотици туристи от цял свят и предлага богата на исторически факти култура, архитектура и красоти.

Уникални по рода си места за разглеждане в Естония и столицата й са Царският дворец Кадриорг, издигнат по времето на Петър I, красивият парк, около него; замъкът на хълм Тоомпеа; руска катедрала „Св. Александър Невски“; датската катедрала „Св. Мария“; крепостни стени и кули; множество музеи, сред които се откроява и Естонският музей намиращ се на запад от Талин. Интерес в столицата на Естония буди и самото кметството, което е единствената запазена сграда в готически стил в територията на цяла Северна Европа.